AYDIN'NIN ÇİNE İLÇESİ DERLEME BİLGİLER

Aydın İli Çine İlçesi denildiğinde Aydın'nın tüm ilçelerinde olduğu gibi nefis pidesi ile hatırlarız, fakat barajları, ekonomisi ve sıcak kanlı insanları ile Aydın'nın önemli ilçelerindendir.

2007 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları sonucunda Türkiye İstatistik Kurumunca 21.01.2008 tarihinde açıklanan verilere göre İlçemiz nüfusu 53.820’dir. Bu nüfusun 20.211'i Merkezde, 2.831'i Akçaova beldesinde, 30.778' i de köylerde yaşamaktadır.

İlçemiz Aydın-Muğla Karayolu üzerindedir, arazinin %70 i dağlık,%30 u ovadır. Genel bitki örtüsü; çam ormanı, zeytinlikler ve tipik Akdeniz bitkisi olan makiliklerdir. İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır

Çine İlçemiz barajları ile Ege bölgesinde ilk sıralardadır. Aydın ili Çine ilçesi barajları Çine barajı (Gövde hacmi 1,41   hm3 - Sulama alanı 22358   ha),  Çine Topçam Barajı (Gövde hacmi 3,27   hm3 - Sulama alanı 4300   ha), Akçaova Göleti (Depolama hacmi 2,44  hm3 - Sulama Alanı    294   ha), Çatak Göleti (Depolama hacmi 1,64   hm3 - Sulama Alanı 147   ha)

Çine İlçesi, Aydın İline bağlıdır. 1877 yılında bucak, 1880 yılında da ilçe teşkilatına kavuşmuştur. İlçe Aydın’ ın birçok ilçesi gibi tarih dönemlerinden bu yana önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Çine ilçesi Aydın-Muğla karayolu üzerinde kurulu olup, Aydın’ a 37, Muğla’ ya 64 km. uzaklıktadır. Ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.

İlçemiz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım, Çine ve Akçaova ovalarında yoğunlaşmıştır. Mısır, pamuk, zeytin ve yer fıstığı gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra son yıllarda meyve, sebze ve seracılık üretimde ilçeyi oldukça söz sahibi yapmıştır. Çevredeki çırçır, zeytinyağı fabrikaları, sabun atölyeleri ve maden ocakları, ilçe sanayini oluşturur. Günümüzde Maden sanayi oldukça gelişmiş dünya pazarında özellikle Kuvars ve Feldspat üretiminde söz sahibidir. Bunlardan başka metal işleme ve imalat tesisleri vardır. Hayvancılıkta özellikle süt inekçiliği ve besicilik halkın başlıca geçim kaynağını oluşturur. Topçam şişeleme tesislerinde üretilen doğal kaynak suyu ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.Ayrıca yapılmakta olan Organize sanayi bölgesinin faaliyete geçtiğinde ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.
www.cine.gov.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder