ÇİNE (AYDIN İLİ VE İLÇELERİ)

İLÇENİN NÜFUSU : 17867 (2000 TUİK) İLÇENİN YÜZÖLÇÜMÜ : 957 km² (Toplam Köyleri ile birlikte)


İLÇEMİZİN GEÇİM KAYNAKLARI : Tarım, hayvancılık, sanayi . (Son yıllarda gelişmekte olan maden sektörünün sağladığı istihdam.) İLÇEMİZİN TARİHİ VE TURİSTİK ÖREN YERLERİ: Alabanda, Ahmet Gazi Camii, Gerga, Ahi İbrahim Türbesi, İnce Kemer

İlçemiz ekonomisi tarıma dayalı olup halkın %70 i çiftcidir.Tarım ürünü olarak Pamuk, Zeytin, Mısır, Buğday başta olmak üzere yazlık ve kışlık sebzeler yetiştirilerek pazarlamaktadır.Ayrıca ilçemiz ülkemizde en fazla büyük baş hayvan besiciliği yapan bölgeler arasında yer almaktadır.

Hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve besiciliği katkıda bulunması için 1178 ortaklı 60 büyük baş hayvan işleyebilme kapasiteli Ege Et Tesisileri 1990 yılında faaliyete geçmiştir.Hayvan yemi üretimi için, Çine Yem Fabrikası, Aydemir Yem Fabrikası ile Taşkıranlar Kool.Şti. ait pamuk küspesi, kapçık ve pamuk yağı çıkartma tesisileri mevcuttur.İlçe tarım müdürlüğünü hayvan hastalıklarını Sağlık Merkezi binası tamamlanmış olup, İlçe tarım Müdürlüğü 1998 yılından bu yana bu binada hizmet vermektedir.


İlçemizde 1 adet Pamuk tarım satış, 1 adet Zeytin yağı tarım satış, 7 adet Tarım kredi kooperatifi ile 1 adet Su ürünleri kooperatifi,16 adet zeytin yağı fabrikası ve 3 adet pamuk çırçır fabrikası bulunmaktadır.İlçemiz tarımında sula suyu ihtiyacı Topçam barajı ile Akçaova, Çatak sulama göletlerinden ve ova içerisinde bulunan elektirikli ve dizel motopomplar vasıtasıyla sağlanmaktadır.Ayrıca Çine ovasının tamamının sulanmasını sağlayacak olan Çine Barajı yapımı hızla devam etmektedir.Ayrıca Çine ovasının tamamının sulanmasını sağlayacak olan Çine Barajı yapımı hızla devam etmektedir.

İlçemizin son yıllarda ekonomisini ayakta tutan maden fabrikaları sanayinin en önemli unsurlarındandır.İlçemizin yer altı feldspat , kuvars ve mika gibi yer altı zenginliklerini işleyerek ülke ekonomisine kazandıran Kaltun Madencilik, Akmaden Madencilik, Polat Madencilik, Kalemaden Madencilik ve Eczacıbaşı – Esan gibi Türkiye ve Dünya markası olmuş şirketler ilçemiz sanayisini oluşturmaktadır.

İlçemizde, turizmin yeri çok büyük olmamakla beraber ilçemiz , sınırla içinde bulunan Alabanda ve Gerga antik kentlerinin yeryüzüne çıkartılamaması turizimdeki yerimizi daraltmaktadır.

Aydın müze müdürlüğünün yılda 2 ay gibi kısa bir sürede yaptığı kazılar sonucu ortaya çıkardığı eserleri görmek için ziyarete gelen turist sayısı yok denecek kadar azdır.

İLÇEMİZİN KISA TARİHÇESİ : Bugün ilçe merkezi olarak kullanılan yerin adının daha önce Kıroba olduğu bilinmektedir. 1877 yılında ilçeye gelen göçmen kafilesiyle ilçenin adı Hamidabat olarak değiştirilmiştir.Kısa bir süre sonra ilçenin adı Çine olarak değiştirildi.Çine adı bugün ilçe merkezinin 9 km güneyindeki Eskiçine Köyü’nden gelmedir.Çine’nin ilk göçmenlerinin Konyalılar olduğu sanılmaktadır.
İLÇEMİZDE YETİŞİN ÜNLÜLER: Kurtuluş savaşı dönemindeki kahramanlarımızdan Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Tiyatro santçılarımızdan Şükran Güngör ve Mehmet Güney.Futbolcularımızdan Aydın sporlu Faik Aktar ve Altaylı Okan Karaköse

İLÇEMİZİN YÖRESEL YEMEK ÇEŞİTLERİ: Mevsimlik ot yemekleri, et yemeklerinden kapama, yuvarlama, tandır, Çine Köftesi, madran güveci.Hamur işlerinden bezdirme ekmeği, mayalı ekmek , Çorbalardan köy tarhanası.Tatlılardan muhacir baklavası ve sarı ali tatlısıdır.

İLÇEMİZDEKİ SPORTİF FAALİYETLER: Amatör futbol ligi,Street Ball turnuvası, Halı saha futbol turnuvası, Trab atıcılık yarışmaları herkes için spor faaliyetleri çalışmaları, okul spor karşılaşmaları.

İLÇEMİZE BAĞLI KÖYLER VE İSİMLERİ: AKÇAOVA, GÖKYAKA,NAZIRPA(ALABAYIR), AKDAM, HACIKABASAKALLAR, OVACIK , ARAPHİSAR, HACIPAŞALAR, SARAÇLAR, ANCIN, HALLAÇLAR, SARIKÖY, ALTINABAT, İBRAHİMKAVAĞI, SARNIÇ, BEDİRLER, KABALAR, SEFERLER, BEREKET, KABATAŞ, SOĞUKOLUK, BÖLÜNTÜ, KADILAR, SÖĞÜTÇÜK, BUCAK KAHRAMAN, TAŞOLUK, CAMIZAĞALI, KARAHAYIT, TATARMEMİŞLER, CUMALI, KARAKOLLAR, UMURKÖY, ÇALTI, KARANFİLLER, YAĞCILAR, ÇAPUTLAR(TEPEKÖY), KARGI, YENİKÖY, ÇATAK, KASAR, YEŞİLKÖY, ÇÖĞÜRLÜK KAVŞİT, YÖRÜKLER, ÇÖLEKÇİ, KEÇİKÖY(ÖZEREN), HACILEBBELENİ(ESENTEPE), DAMARASI (ALTINOVA), KIRKIŞIK, CUMHURİYET, DERELİ, KIRKSAKALLAR, HAMİDABAT, DOĞRUMLAR, KIZILGÜNEY, SARIOĞLU, DUTLUOLUK, KIZILTEPE, SOĞANCILAR, ELDERESİ, KOCAARAPLAR(ÜNLÜCE), ŞEVKETİYE, ESKİÇİNE, KURUKÖY, YENİMAHALLE, EVCİLER, KURTDERESİ, GENEVİS(YOLBOYU), MUTAFLAR.
İLÇEMİZDEKİ SİNEMA VE TİYATRO SAYISI : Çine Belediyesi Kültür Merkezi Tiyatro Salonu, Çine Halk Eğitimi Merkezi Salonu, Çine Halk Kütüphanesi Şükran Güngör Oda Tiyatro Sahnesidir.

TEMMENNİLERİMİZ ; Kültürün yani insanın eliyle, duygularıyla, aklıyla ortaya koyduğu kısaca insanın insan olma serüveninin en yoğun yaşandığı, her kilometre karesinde onlarca uygarlığın yaşadığı ve ayak izlerinin bulunduğu Akdeniz. Ve onun en ayrıcalıklı coğrafyası Ege. Ege’nin tam ortasında, kalbinde Tanrının ona bahşettikleriyle binlerce yıldır bu görkemli tarihe tanıklık eden Çine İlçemiz için düşüncelerimiz, bugüne kadar yapamadığımız ilçemizin tanıtımını yapabileceğimiz festivaller düzenlemek. İlçemizin Dünya üzerinde ender rastlanan ve şu anda birkaç ülkeye ihraç ettiğimiz Topçam Mardan Memba suyunu daha iyi tanıtmak. Ayrıca Aydın Müze Müdürlüğünün yılda iki ay yapılan antik kentlerimizin kazılarını sponsorlar bularak daha hızla yeryüzüne çıkarılması ve ilçemizinde turizmden payını almasını sağlamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder