KUŞADASI (AYDIN İLİ VE İLÇELERİ)

İLÇEMİZİN TARİHİ VE TURİSTİK ÖREN YERLERİ: Güvercinada, Kadı Kalesi, Kervansaray, Papaz Hamamı, Ilıcalar, Yılancı Burnu, Panionion, Pygale, Kaleiçi Cami ve İlçemize yakın ören yerleri Selçuk-Efes-Müze-Sencan Kilisesi-İsabey Cami-Şirince-Meryemana, Milli Park


İLÇEMİZİN TURİZMDEKİ YERİ: 2003 yılında Kuşadası’na gelen turist sayısı 450.000

2004 yılı Mayıs sonuna kadar gelen turist sayısı 150.000 gelen gemi sayısı 121

İlçemizi en çok Almanya, İrlanda, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika ve Amerikalı turistler ziyaret ediyor.

Kuşadası’na gelen turistler genellikle İlçemize çok yakın olan tarihi ören yerlerini (Efes, Milet, Priene, Didim, Pamukkale, Afrodisias, Bergama) gezmek, diğer yandan; İlçemizde bulunan Milli Park, Yat Limanı, Konaklama, yeme-içme ve eğlence tesisleri, denizden yararlanmak için ve gümrük kapısı bulunduğundan deniz yolu ile diğer ülkelere gitme kolaylığı nedenleriyle ilçemizi tercih etmektedirler.

Kuşadası’nın 2000 yılı nüfus sayımı 49.800’dür.


Kuşadası’nın simgesi olan tarihi Güvercinada Kalesi bütün olumsuzluklardan arındırıldı. Restorasyon ve içindeki çalışmalarla turizmin hizmetine sunuldu.

Yeşile büyük önem verildi. Betonlar ile sarılmış İlçemize yüzbinlerce ağaç ve bitki dikilmesi sağlandı. Kuşadası’nda peyzaj olgusu yaratıldı. Her yıl Belediyemiz tarafından halkımıza binlerce ücretsiz ağaç fidanları dağıtıldı. Ağaç dikme kampanyaları düzenlendi. Son olarak gerçekleştirilen ağaç dikme kampanyasında İlçemize yüzlerce Dev Hurma Ağacı dikildi.

İlçemizdeki kaybolmaya yüz tutan değerler geri kazanılmaya başladı. Bunların en güzel örnekleri olarak Sağlık, Kahramanlar Caddeleri ile Barbaros Bulvarlarını gösterebiliriz. Belediye – Esnaf işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucu işyerleri Kuşadası’nın tarihi dokusuna uygun hale getirildi. Bu caddelerdeki çalışmalar hem ulusal hem de uluslar arası alanlarda takdirle karşılanırken, Tarihi Kentler Birliği yapılan çalışmalardan dolayı Kuşadası’nı ödüllendirdi.

Kuşadası’nın en büyük kazanımlarından biri olan Kadıkalesi kazı ve restorasyon çalışmaları, düzenli bir şekilde sürmektedir. Çok büyük tarihi birikimi dünyada bir eşi daha bulunmayan antik eserleri ile, Kadıkalesi kısa bir süre sonra tüm dünyanın gözünün Kuşadası’na çevrilmesine neden olacaktır. Bu dev tarih hazinesini kazanmak için Belediyemizin desteği devam edecek.

Kuşadası’nın merkezinde bulunan ve İlçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kaleiçi Bölgesinde Tarihi-Kültürel dokunun geri kazanılması projesi başlatıldı. Bu bölgede 2005 yılında yeni imajıyla turizmin hizmetine sunulacak.

Turizm alanında Kuşadası’nın tanıtımına büyük önem verildi. Kuşadası Tanıtma Vakfı (KUTAV) ve diğer kurumlar ile kurulan karşılıklı anlayış ve yapılan mükemmel organizasyonlar ile elimize geçen her imkanı değerlendirerek, çok başarılı tanıtımlar yapıldı. Her yıl ulusal ve uluslar arası birçok tanıtım fuarına katılındı.

İLÇEMİZİN KISA TARİHÇESİ: Kuşadası’nın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekte ise de, Kuşadası yakınında Yılancı Burnu denilen yerde, Efes’e bağlı “Neopolis” ismi ile İyonlar tarafından kurulduğu sanılmaktadır.

Şehir daha önce, Pilavtepe eteklerinde ,Andız Kulesi denilen yerde kurulmuştur. Bir müddet sonra Bizanslılara ait olan bu kıyılara Venedikliler ve Cenevizliler, ekonomik bakımdan egemen olmuşlardır.

İLÇEMİZİN YÖRESEL YEMEK ÇEŞİTLERİ: Kuşadası bulunduğu konum itibariyle Ege Mutfağı ve Girit mutfağı etkisindedir. Burada daha önce yaşayan veya göç edip yerleşen Yunan Adalarında olan halkının etkisiyle bu yemekler halk arasında yerleşmiştir. Yörenin önemli kaynağı zeytindir. Yerlilerin zeytinlikleri mevcuttur. Bu yüzden evlerde bol miktar zeytin yağı ve zeytin çeşitleri bulunmaktadır. Yemeklerde ve tatlılarda zeytin yağı kullanılır. Bu yörenin en güzel yanı çeşitli otlarıdır. Halk bu otları bilir ve bu otları çok iyi bir biçimde değerlendirir. Kuşadası pazarındaki meyve sebzelerin bolluğu, tazeliği ve çok değişik otları ile Ege bölgesindeki tek pazarı diyebiliriz.

Adanın belli başlı yemekleri: Karışık ot kavurması, Etli Arap Saçı, Şefketi Bostan, Bolama, Nohutlu Kerevizli Pırasa, Sarmaşık Kavurması, Yuvarlama, Zeytinyağlı Kalbura Bastı, Ağzı Kara (Girit yemeği), Bambul (Girit yemeği)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder