NAZİLLİ (AYDIN İLİ VE İLÇELERİ)

Nazilli 1831 yılında ilçe olmuştur. Bağlılık yönünden bir değişiklik olmamıştır. Nazilli'nin isminin nereden geldiği konusunda değişik rivayetler vardır.


Bunlardan önemlileri:
Nazilli, Dereköy yakınlarında Nazlu ismindeki Türk boylarından bir oymak beyi tarafından kurulmuştur. Kurduğu kentte o günlerin geleneklerine göre kendi ismi Nazlu'yu vermiş, zamanla Nazlu Naz İli, daha sonra da Nazilli olarak anılmıştır.

Hammer ve Evliya Çelebi gibi tarihçiler ise güzel ve Nazlı kızları olduğu kadar şehrin güzelliğini, nazlılığını bu kızlara benzeterek Nazilli adının buradan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir.

İlçe alanı 664 Km2 olup, 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 145 963 kişi yaşayan ilçede 4 bağlı belediye ve 58 köy bulunmaktadır.

İlçenin 100 000'i aşan merkez nüfusu ve yakın çevresinde bulunan Yenipazar, Sultanhisar, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak ve Karacasu ilçeleri ile birlikte geniş bir bölgenin merkezi olma özelliğini taşıması, halen Sümerbank Basma Sanayi Fabrikası, Köytaş Tekstil Fabrikası, Selkim Selüloz ve Kimya Sanayi A.Ş.,Jantsa Jant Sanayi A.Ş., Uğur Dondurma Makineleri Sanayi A.Ş. gibi büyük kapasiteli sanayi kuruluşlarının yanında çevrenin özellik arz eden zeytin, pamuk gibi tarım ürünlerinin işlenmesine dair değişik kapasitede bir çok sanayi tesisinin mevcut olması ilçeyi bir ticaret merkezi haline getirmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder