SÖKE (AYDIN İLİ VE İLÇELERİ)

Söke şehri XIII. Asrın sonlarında Türkler tarafından kurulmuştur. Kuruluştaki adı AKÇA şehridir. Sonraki asırlarda adı SÖKE olarak değişmiştir.1300 yılında Menteşe Bey Karya (Muğla) toprakları ile birlikte Balat ve Söke topraklarını da Bizans'tan alarak Türk damgasını bölgemize vurmuştur. Venediklilerin 1350 yılında Balat'ta bir konsolosluk ile temsil edildiğini görüyoruz.


XVIII. Yüzyıla kadar Balat Sancak merkezi iken, bu yüzyılın başında Sığla Sancak Merkezi Söke'ye taşınınca, bu Sancağa bağlı bir kaza merkezi olmuştur. Söke 1867 yılında ilçe olmuş ve önceleri İzmir İli'ne bağlı iken 1867 yılında Aydın İli'ne bağlanmıştır.

Söke, Aydın İli'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi olup, 1346 Km2'lik bir alana sahiptir.


2000 Yılı Nüfus Sayımı geçici sonuçlarına göre 137 739 kişi yaşayan ilçede 8 bağlı belediye ve 34 köy bulunmaktadır.

İlçe ekonomisi, yıllık gayri safi hasılasının % 70'ini sağlayan tarımsal üretim ile tarıma dayalı sanayi malları üretimine dayanmaktadır.

İlçede pamuk, hububat, mısır ve ayçiçeği ile diğer tarla bitkileri, zeytin, narenciye, incir ve diğer meyveler, sebze ve karpuz üretimi başta gelir.

İlçenin önemli sanayi kuruluşları arasında tekstil alanında faaliyet gösteren Söktaş, Mavi Ege, muhtelif çorap üreten Menderes Tekstil, gömlek üreten Ekenerler; Menderes, Tuntaşlar gibi 16 adet çırçır fabrikası; tarım Makineleri sanayiinde malları uluslararası pazarda aranılan Altınöz Tarım Makineleri , İlgi Ziraat Makineleri; klinker ve çimento üretiminde Batı Söke Çimento Sanayi; karo ve seramik üretiminde Yüksel Seramik; inşaat sektöründe Karakaşlar kum üretme fabrikası; gıda sektöründe Söke Değirmencilik gibi fabrikalardır.

Küçük sanayi siteleri ise çok ortaklı sanayi sitesi kooperatifleri şeklinde oluşmuştur. Halen faaliyette olan Söke Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Türkiye çapında örnek bir kooperatiftir