NAZİLLİ'DE NOSTAJİ GIDI GIDI TREN SEFERLERE BAŞLADI / AYDIN BÜYÜKŞEHİR VE İLÇELERİ

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, eski Sümerbank Basma Fabrikası'na işçi taşımak için şehir içine döşenen hatta çalışan ve çıkardığı ses yüzünden halk arasında 'Gıdı Gıdı' olarak isimlendirilen tren, 26 yıl sonra tekrar sefere başladı. Restorasyonu için yaklaşık 200 bin lira harcanan trenin, iki kilometrelik mesafede nostalji turları yapacağı belirtildi.

Nazilli Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve TCDD tarafından bir yıldır sürdürülen ortak çalışmayla lokomotifi ve vagonu restore edilen 'Gıdı Gıdı' treni, 26 yıl sonra tekrar sefere başladı. Sümerbank'ın kapanmasıyla birlikte ADÜ'ye devredilen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak hizmete açıldıktan sonra Sümer Kampüsü olarak kullanılmaya başlanan basma fabrikasının bulunduğu yerde tören düzenlendi. Nazilli Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Murat Bakır, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Nazilli Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Özçağ, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda kişi törene katıldı.

Açılışta konuşan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, memleketi Ankara'da yaşanan terör saldırısını hatırlattı. Terörü lanetleyen Rektör Bircan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde şehit düşen asker ve polislerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar diliyorum. Saldırılarda yaralananlara da acil şifalar diliyorum. Onların da bilmelerini istiyorum ki dualarımız onlar için. Aydın'da göreve başlayalı bir yılı geçti. Belediye başkanımızla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Kendisinin üniversitemize çok büyük destekleri var. Bu vesileyle de çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu trenin önümüzdeki günlerde öğrencilerimize de hizmet etmesini ve onları taşımasını istiyorum."

Belediye Başkan Alıcık da 150 dönümlük arazi üzerinde bulunan Sümer kampüsünün sit alanından çıkartılması için bir yıldır mücadele ettiklerini belirterek, "Burayı sit alanından çıkardığımız zaman, belediye olarak üniversiteden alıp restore ettireceğiz. Buradaki kullanılmayan hangarları kafeterya ve işyerleri yaparak hizmete açıp, canlılık getirdikten sonra tekrar üniversiteye devredeceğiz. Biz göreve başladığımızda Nazilli'yi üniversite ve sanayi şehri yapacağımız sözünü vermiştik. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Herkes tarihimize sahip çıkmamız gerektiğini söylüyor ama biz bunu yapıyoruz. Burayı restore ettirdikten sonra inşallah ODTÜ'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük kampüsü haline getireceğiz. Tüm bunları yapmak için de biz diyoruz ki devletimizle barışık olmamız gerekir, devletimize sahip çıkmamız gerekir" dedi.

Açılış kurdelesini kesen protokol, ardından trenin son makinisti olan 68 yaşındaki Necati Vanlıyız'ın kullandığı trenle nostalji gezisi yaptı. Restorasyonu için yaklaşık 200 bin lira harcanan trenin, iki kilometrelik mesafede nostalji turları yapacağı belirtildi. - Aydın