ÇAKIRCALI'NIN BAŞ DÜŞMANI, KUVAYI MİLLİYE'NİN ZEYBEK KUMANDANI: ÇAMLICALI HÜSEYİN EFE

"Ali Özçelik" Paylaşımı... 
Çamlıcalı Musaoğlu Hüseyin Efe, 1871 yılında, Ödemiş'in Çamlıca köyünde doğmuştur. Yetişkin çağa geldiğinde, babasının, akrabaları tarafından öldürülmesi üzerine köyünden ayrılmış ve Gökdeli Mehmet Efe'nin çetesine dahil olmuş, kısa zamanda da yükselmiş ve kendi çetesini kurmuştur. Hemen ardından ilk yaptığı şey de babasının katillerini vahşice ve ibretlik bir surette öldürmek olmuştur. 

Kamalı Mustafa Efe kolundan gelen Çamlıcalı Hüseyin Efe, kısa zamanda, Kamalı Efe'yi öldüren Çakırcalı Mehmet Efe Çetesi'nin en büyük düşmanı olmuştur. Öyle ki bir çatışma sırasında, Çakırcalı'nın ilk dağa çıkışından itibaren yanında olan ve en güvendiği zeybekleri arasında yer alan Çoban Mehmet'i vurmuş, Çakırcalı'nın yakın akrabalarını da intikam amacıyla öldürmüştür. Buna rağmen, Aydın Vilayeti'nin tamamında büyük bir korku yaratan Çakırcalı, kendisiyle baş edememiştir. Şunu söyleyebiliriz ki Çakırcalı'nın intikamını alamadığı nadir düşmanlardan biri de Çamlıcalı Hüseyin Efe'dir. İki efenin arasında yaşanan kanlı çatışmalar sıklıkla resmi yazışmalara konu olmuş ve birbirleriyle mücadeleleri "kan davası" olarak nitelendirilmiştir. Saray ve Valilik arasında efelerden böyle bahsedilirken, halk arasında ise "Çakırcalı'nın pususundan, Çamlıcalı'nın kurşunundan korkulur" söyleyişi yayılmıştır. 

Devlet tarafından, zeybekleri ile birlikte iki kez affedilen ve kır serdarı yapılan Çamlıcalı Hüseyin Efe, Çakırcalı'nın öldürüldüğü Karıncalıdağ Çarpışması'nda da görev almıştı. 

Sertliği ve keskin nişancılığı ile şöhret kazanan Çamlıcalı Hüseyin Efe Kuvayı Milliye yıllarında da oldukça önemli vazifeler üstlenmişti. Yaklaşık iki yüz zeybeğe kumandanlık eden Çamlıcalı Hüseyin, Demirci Mehmet Efe'nin emrinde, Küçük Menderes Havzası'nda işgalci Yunan'a karşı büyük mücadeleler vermiş, Gökçen Hüseyin Efe ile birlikte tüfek atmış ve nihai zaferin kazanılmasına katkı sunmuştur. 

Savaşın ardından Ödemiş-Adagüme (Konaklı) köyüne yerleşen Çamlıcalı Hüseyin Efe, girmiş olduğu onlarca çatışma ve atlatmış olduğu yüzlerce tehlike sonrası, 1924 yılında, eceliyle ölmüştür. Görsel: Çamlıcalı Hüseyin Efe Çetesi. Ön sırada, soldan ikinci sıradaki Çamlıcalı Hüseyin Efe'dir. 

 -Ali Özçelik-



Söz Sizde
-Sizlerin de mutlaka bu konular hakkında söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. --- Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder