AYDIN'DA USULÜ KIRMA ZEYTİN YAPIMI / AYDIN BÜYÜKŞEHİR VE İLÇELERİ

KIRMA YEŞİL ZEYTİN YAPIMI


Aydın'da ve tüm ilçelerinde yeşil zeytinler olgunlaşmaya başlarken, herkes tarafından çok sevilen kırma yeşil zeytinlerde yapılmaya başlandı. İnternet üzerinden araştırma yaptığınızda evde zeytin yapımı için bir çok yöntem bulabilirsiniz. Herkesin damak tadı farklı farklı kimisi limon tuzlu sever, kimisi sadece tuzlu. Bizlerde genelde Aydın'da yapılan kırma yeşil zeytin yapma yöntemini basitçe anlatacağız. Çünkü Aydın ve tüm ilçelerinde kırma yeşil zeytin yapılır yapılmaz azıcık tatlandı mı hemen tüketilir :)

 

Bizler hiç bir koruyucu veya dışarından katkı olmadan yeşil zeytin yapımını anlatıyoruz. Onun için uzun süreli olarak saklamak sonra tüketmek için uygun değildir.

 

 


Öncelikle kendi topladığınız veya satın aldığınız yeşil zeytinleri bir tepsi üzerinde sererek biraz kurumasını beklememiz gerekir. Sonra sert bir zeminde yine sert bir cisimle çok ezmeden kırmanız gerekmektedir.

 

Kırma işlemi bittikten sonra istediğiniz bir yere şişe olabilir ya da kavanoz olabilir oraya aktarınız. Ve sadece su ekleyiniz... Her gün veya gün aşırı bu suyu değiştirerek kırma yeşil zeytinlerin tatlanması sağlayacaksınız. Tatlanma gerçekleştiğinde artık içindeki suyu tamamen boşaltıp içerisine sadece tuz eklediğiniz suyu kırma yeşil zeytinlerinize ekleyiniz. Tuz zeytinlerin yumuşamasını önleyecektir. Tuzun oranı göz kararı olabilir çok tuz koyarsanız sonra çıkartıp yıkadığınızda tuzu zaten azalır.

 

Dediğimiz gibi bizler zaten Aydın ve çevresinde kırma yeşil zeytini tatlanır tatlanmaz tüketiriz. Tabağa aldığınız kırma yeşil zeytinlerin üzerine zetinyağı ve ev yapımı nar ekşisi ile tüketiminiz çok leziz olur. İsteyenler zeytinyağın içerisine limon sıkılarak aynı tadı bulabilirler...

Söz Sizde
-Sizlerinde mutlaka Aydın usulü kırma yeşil zeytin için söyleyecekleri vardır. Alt kısımda yer alan yorumlar kısmında bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.