BAFA GÖLÜ’NDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ - EKODOSD / AYDIN BÜYÜKŞEHİR VE İLÇELERİ

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği - Ecosystem Protection and Nature Lovers Association (EKODOSD) Paylaşımı;
BAFA GÖLÜ’NDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
TURMEPA (Deniz Temiz Derneği)’nın, engelli milli sporcu Kemal Özdemir’le birlikte ülkemiz kıyılarında ve göllerinde sürdürdüğü “Her Kulaç Denizlerimize/Göllerimize Bir Nefes”projesi kapsamındaki etkinliklerinden birisi bugün Bafa Gölü’nde gerçekleştirildi.
Deniz ve su kaynaklarının kirliliğine dikkat çekmek ve engellilerin su sporlarına ilgisini artırmak için yapılan etkinlik Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Serçin köyünden başladı.
Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yapılan etkinliğe, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları ve yöre insanları katıldı.
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle kurulan Serçin Ekoturizm Merkezi gezilerek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler alındı. Serçin kahvelerinde ikram edilen çaylar içildi.
Etkinliğe gelen konuklar Sakızburnu Dalyanı’nda bekleyen Serçin’li balıkçılara ait teknelere binerek, Bafa Gölü’ne açıldı.
Göllerde kirlilik mücadelesinin devamı olarak bugün Bafa Gölü’nde, Sobran koyu açıklarında suya atlayan milli yüzücü Kemal Özdemir açıktan karaya yüzdü. TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural kendisine eşlik etti.
Tarihi Sobran Kalesi’nin plajına çıkan milli yüzücüyü, Aydın ve Muğla Büyükşehir temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve yöre insanları karşıladılar.
Serçin’li balıkçılar Bafa’nın ünlü yılan balıklarını pişirerek gelen konuklara ikram etti.
Bafa Gölü’ne dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve duyarlılık sağlamak için güzel bir etkinlik oldu.
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ekoturizm merkeziyle başlattığı çalışmalardan sonra, Serçin köyüne gelen ziyaretçilerin sayısında oldukça artışlar gözlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Şube Müdürlüğü’nün ekoturizmin altyapısını oluşturacak çalışmalara da başlandı. Trekking, foto safari, bisiklet, botanik turları gibi etkinlikler yapılacak. Bafa’da yapılacak en önemli ekoturizm faaliyetlerinin başında kuş gözlemciliği gelmektedir. Bu faaliyetin alt yapısı için kuş gözlem kulelerinin yapılması beklenmektedir.
Bafa Gölü, hemen yanıbaşındaki antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın muhteşem peyzajıyla, binlerce yıllık tarihin sergilendiği adalarıyla, birbirinden güzel yüzlerce kuş türüyle, her kıyısında farklı türün açtığı endemik bitkileriyle, okyanus aşırı hikayesi olan yılan balıklarıyla ekoturistler için cennet gibi bir doğa alanıdır.
Bu güzel cenneti bozanların, yüzlerce kilometre öteden kirletenlerin Bafa’ya gelerek yöre insanlarının gölle olan hikayelerini dinlemelerini, göle olan sevdalarını görmelerini, gelecekle ilgili kuşkularını hissetmelerini isteriz. Bafa’nın kıyısında yaşayan yöre insanlarının anlatacağı çok şey vardır.
Ömrünün büyük bir bölümünü gölün kıyısında geçiren, 84 yaşın verdiği delikanlılıkla menderesin kıyısında yaptığı çardak üstünde yaşamını sürdüren eski tel cambazı Abdullah Koçarlı “Biz yıllarca Bafa’nın ve Menderesin suyunu içtik, hem yıkandık hem yüzdük. Avrupalıların çadır yeri bulup konaklamak için büyük mücadele verdiği 60’lı yılları özlüyorum. Şimdiki duruma bakarak ne hale geldiğini görüyor ve çocuklar için çok üzülüyorum. Çünkü onlar bu tadı hiçbir zaman tadamayacak, eski güzellikleri göremeyecek” diyerek, geçmişin güzel yaşam hikayelerini anlatacaktır sizlere. Umarız tüm bunlar yaşanmış hikayelerde kalmaz, Türkiye’nin doğal ve kültürel açıdan en güzel gölünü eski günlerine dönüştürebiliriz.
Bugün etkinliğin yapıldığı Sobran Koyu, Bafa’nın en güzel kumsalına sahiptir. Bafa Gölü’nün kuzey kıyısında Sobran Kalesi olarak bilinen eski yerleşim yerinde bir kule, bir şapel, bir binaya ait kalıntılar ve bir mağara vardır. Kulenin girişi üst kat seviyesinde bulunduğu için, beşik tonozlu odaya, ahşap merdiven konularak ulaşılmaktaydı. Kulenin batısında fresk izlerine sahip bir mağara bulunmaktadır.

bafa-golu7 bafa-golu6 bafa-golu5 bafa-golu4 bafa-golu3 bafa-golu2 bafa-golu1

Söz Sizde
-Sizlerinde mutlaka Bafa Gölü için söyleyecekleri vardır. Alt kısımda yer alan yorumlar kısmında bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.