ZEYBEK ESVAPLI KADINLAR - EFELER HAKKINDA BİLGİLER

ZEYBEK ESVAPLI KADINLAR

"Ali ÖZÇELİK Paylaşımı" Zeybekler, gerek silahlı unsurlar olmaları gerekse baskın ve pusu gibi ansızın meydana gelen saldırı yöntemleri kullanmaları nedeniyle halk nezdinde korkulan kişilerdi. Onların bu tehditkâr halleri pek çok insanı tedirgin etse de zaman zaman bu
durumdan faydalanmak isteyenler de çıkmıştı. Özellikle düşmanı oldukları efeyi karalamak ya da onun adını kullanarak kolaylıkla soygun yapmak, haraç almak hatta kız kaçırmak isteyen kişiler, sıklıkla sahte zeybek çeteleri kurmuşlardı. Aydın Vilayetinde bununla ilgili pek çok olay yaşanmış, özellikle 1900’lerin başlarında dönemin en ünlü isimlerinden Çakırcalı Mehmet Efe’nin adına eylem yapan çok sayıda çete mensubu, “Biz Çakırcalı'nın kaynıyız, adamıyız. Efe’nin selamı var. İstenen parayı ver yoksa seni keseriz" diyerek vukuatlar gerçekleştirmişti. Ancak 1908 senesinin Aralık ayında, diğer sahte zeybek çetesi örneklerden çok daha farklı ve ilginç bir olay meydana gelmişti.

Aydın-Nazilli'nin İsabeyli köyünden iki kadın, aynı köyden Fatma adında bir kadınla husumet yaşamıştı. İntikam almak için yaptıkları plan doğrultusunda da zeybek kıyafetleri giyip, yüzlerini örtüp, silah kuşanarak erkek görünümüne kavuşmuşlar ve pek dirençle karşılaşmadan Fatma’nın evini basmışlardı. Kadını feci şekilde döven bu sahte zeybekler, olayın ardından kimlikleri tespit edilince de şaka yaptıklarını söylemişler, ancak adli soruşturmadan kurtulamamışlardı. Bu ilginç ev baskını, dönemin yerel gazetesi Köylü’de şu cümlelerle özetlenmişti:

“Nazillinin İsabeyli köyünden Kesreli kızı ile Dereköylü Mehmed kızı zeybek elbisesi giyerek ve silahlanarak yine o köyde Sığırtmaç oğlu Mustafa’nın evini basarak karısı Fatma hatuna fena halde dayak atmışlardır. İş tahkik edilerek bu zeybek kıyafetine girmiş kadınlar meydana çıkarılmış ve bunu şaka yaptıkları yolunda ikrar ettiklerinden adliyece haklarında tahkikat yapılmakta imiş.”




Bu yazı blog counterkez görüntülenmiştir.
Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Efeler hakkındaki bilgiler için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler