OTOMATİK ARAÇLARDA YAĞ DEĞİŞİMİNİN ÖNEMİ / KAÇ KM. YAPILIR? / KONU DIŞI

OTOMATİK ARAÇLARDA YAĞ BAKIMI NASIL OLUR?

Aydın'da yaşayan biri olarak ilk kez otomatik araç kullanlar için kendi yaşadığımız deneyimi paylaşmak istiyoruz...

Aracım 2010 Model Fiat Filorino emotion aracım şuanda 104.000 km.'de aracı alırken yaptığım araştırmalarda aracın Aydın'daki fiat servisinden
satın alındığı 1. sahibinin 80.000 km. ye kadar kullandığı 2 sahibinin ise 98.000 km. ye kadar kullandığını, muayenelerden ve kişilerden aldığımız bilgiler ile tespit etmiştik. Aracın 60.000 km. ye kadar fiat servisinde kaydın bulunmakta, daha sonra kayıt yok. Yani servis dışında belki işlem yapılmıştır.

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmalarda otomatik vites araçlarının yağ bakımlarının çok önemli olduğunu sürekli görüyorduk. Bu yüzden aracı alır almaz hemen motor yağını değiştirdik.




Fakat karşımıza çıkan bir diğer konu ise vites kutusu şanzıman yağının değişmesinin önemi idi. Araştırmamızda düz vites araçlarda şanzıman yağının zorunlu haller dışında değiştirilmediği yönünde oldu. Buna karşılık otomatik viteslerde bunun çok önemli olduğunu öğrendik.

Aydın'da sanayisine gidip otomatik viteslerde şanzıman yağının değişimi için bilgi aldık. Usta araca şöyle bir baktı, şuan bir şey gözükmüyor dedi. Arkasından şunları ekledi. Piyasadaki şanzıman yağlarının kalitesinin düşük olduğunu, otomatik vites için kullanılacak olan yağın önemli olduğunu bu yüzden markaların kendi araçları için üretilen yağların kullanılmasının daha faydalı olacağını söyledi. Birde örnek verdi. Geçen hafta Honda marka bir araç için arkadaşımı servise yönlendirdim serviste 200-300 tl ücret çıktı, bende yapsam o aralarda yapardım. Bu yüzden servise sormanız ve değişimi kayıt altına almamızın daha iyi olur diyerek yönlendirdi. Başka konu olursa ben yardımcı olur dedi.

Bizde önce Kuşadası'nındaki fiat bayisi yetkili servisini aradık, telefondan aracın bilgilerini verdikten sonra şanzıman yağının ne kadara değişeceğini sorduk. İşçilik dahil 300 tl dedi. Otomatik vites araçlarda şanzıman yağı hangi sürelerde değişir dedik. 100.000 km. bir değişmesi gerek dedi.

Buradan böyle bilgi alınca Aydın Merkezdeki fiat bayisine gittik durumu anlatık.

Oradaki sorumlu şunları anlattı, otomatik vites araçlar için en önemli ve dikkat edilmesi gerek noktalar yağlardır dedi. Otomatik araçlarda şanzıman yağının yanı sıra vites kutusunun yayında yer alan robot adında bir mekanizmasının da yağının çok önemli olduğunu söyledi, bunlarda oluşacak herhangi bir sorunda maliyeti bakımlar gerektireceğini söyledi.


OTOMATİK ARAÇLARDA VİTES KUTUSU YAĞI NE ZAMAN DEĞİŞİR?

Otomatik vites araçlarda şanzıman yağının 100.000 robot yağının ise 60.000 km. lerde değiştirilmesi gerektiğini anlattı. Bizim aracın fiat servisinde kayıtlı yağ değişimleri olmadığından kontrol edelim ona göre değiştirelim dedi.




Kontrol sonucuna hem şamzıman hemde robot yağı değiştirildi. Uzun süre değiştirilmediği ortaya çıktı. 460.00 tl ye bunlar değişti.

Biz otomatik araç konusunda ilk deneyimimizi böyle yaşadık. Doğru mu? Yanlış mı? Bilemiyoruz. Sonuçta ustalara ve servise güvenmek zorunda kalıyoruz bir anlamda, sizlerinde otomatik araçlarda yağ, şanzıman ve robot yağı değişimleri konusunda söyleyecekleri var ise lütfen yorumlar kısmına ekleyiniz, her bilgi paylaşınca güzel...

Bu yazı blog counterkez görüntülenmiştir.
Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka otomatik araçlarda yağ değişimin önemi için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder